Magda Gessler o hitowych daniach na Wielkanoc. Jak zamierza spędzić Święta? "Ja nie lubię innowacji..."
Magda Gessler jest prawdziwą królową w kuchni. Jak spędzi święta i co poda na wielkanocny stół swoim najbliższym? To zaskakujące, co powiedziała o okresie postu przed Wielkanocą.
29.03.2024 | aktual.: 29.03.2024 14:16
Magda Gessler od lat jest restauratorką, a w "Kuchennych Rewolucjach" pomaga tym, którym zamarzył się własny interes w gastronomii. Jej catering świąteczny bije rekordy popularności, choć ceny dań od Gessler nie są niskie.
Wielkanoc według Magdy Gessler
Jakie dania, zdaniem restauratorki, najlepiej podać na Wielkanoc? Okazuje się, że gwiazda ma ścisłe typy tego, co będzie najlepszym wyborem.
Kiełbasa i żurek są najlepszymi hitami. Najlepsza jest również baba drożdżowa oraz mazurek i sernik.
Co o innowacjach na wielkanocnym stole sądzi Gessler? Uwielbia eksperymentować, czy raczej stawia na klasykę?
Ja nie lubię innowacji z tego powodu, że lubię innowacje ze starej polskiej i staropolskiej kuchni, która się gdzieś zakopała, lubię forszmak z cielęciny, śledzia. Natomiast co do innowacji to jedźmy sobie do restauracji, ale nie róbmy ich w domu.
Magda Gessler pości przed Wielkanocą
Okazuje się, że gwiazda przed tak dużymi kulinarnie wydarzeniami pości. Nie chodzi tylko o dbanie o sylwetkę przed świątecznym obżarstwem. Po okresie wstrzemięźliwości od rzucania się na wszystko, na co mamy ochotę, to, co podajemy na stół, smakuje o wiele bardziej.
Wydaje mi się również, że Wielkanoc jest raz do roku i to poszczenie przed jest bardzo fajne. Ja np. nie jem szynki miesiąc wcześniej, tylko po żeby później ta szynka na tym stole wielkanocnym i ten boczek oraz ten dobry chrzan i ćwikła naprawdę zagrały główne skrzypce.
Jaki plany na tegoroczną Wielkanoc ma Magda ?
Zwiewać i być razem z rodziną, nie angażować się w kuchni, a raczej żeby nam podawali, żebyśmy byli wszyscy razem i patrzyli sobie w oczy oraz byli zdrowi i szczęśliwi.
Co wy na to?